De Europese Centrale Bank (ECB) gaat waarschijnlijk vanaf begin 2018 het opkoopprogramma afbouwen, valt volgens het FD op te maken uit de notulen van de ECB-vergadering van september.

De geldkraan kan worden dichtgedraaid omdat de economie sterk herstelt en de risico’s voor deflatie zijn verdwenen. In de notulen staat hierover in typische bankierstaal:

“De omstandigheden waarin het mogelijk wordt om de intensiteit van het monetaire beleid aan te passen en de mogelijkheid te geven om de netto-aankopen van het eurosysteem terug te schalen, vallen steeds meer op hun plaats.”

Op de komende vergadering van 26 oktober in Frankfurt wordt naar verwachting aangekondigd hoe en hoe snel het opkoopprogramma wordt afgebouwd. Het huidige programma loopt eind december af, dus er zullen sowieso snel beslissingen genomen moeten worden over het monetaire beleid.

Minder ‘gratis geld’ betekent vrijwel zeker dat de hypotheekrente gaat stijgen. Dat zal een dempend effect hebben op de stijging van de huizenprijzen en zelfs kunnen leiden tot prijsdalingen in krimpregio’s. Ook gaan de maandlasten voor huizenbezitters omhoog.

Lees hier meer: 4 dingen waar je als huiseigenaar op moet letten als de hypotheekrente serieus gaat stijgen

Nu koopt de ECB elke maand nog voor 60 miljard euro aan met name staatsobligaties op met verse euro's. Met die geldinjectie drukt de centrale bank rentetarieven. De hoop is dat dit de economie een steun in de rug geeft en de lage inflatie naar het gewenste niveau van ongeveer 2 procent brengt.

Omdat de economie inmiddels aantrekt, is die steun niet meer zo hard nodig. Er wordt binnen de Europese Centrale Bank nog volop gediscussieerd over de manier waarop het goedkoopgeldbeleid moet worden afgebouwd en over de technische details.

ING-analist Carsten Brzeski denkt dat de kans het grootst is dat de ECB het opkoopprogramma in één klap flink verlaagt (tot maandelijks 20 of 25 miljard euro). Tegelijk wordt het programma dan wel direct verlengd tot eind 2018, zegt hij tegen het FD.

Wat er ook uitkomt, de ECB wil wel flexibel blijven en het monetaire beleid kunnen aanpassen als de omstandigheden weer veranderen.

Lees hier een volledig verslag van de ECB-vergadering in september (Engels)